wtorek, 8 marca 2016

Ciasteczka na ostatnią chwilę

Ciasteczka, które dziś zaprezentuję, to moje ulubione zdrowe i pasujące do każdej okazji przysmaki.
Jeżeli zostają wam często różne rodzaje płatków śniadaniowych lub macie duży zapas rodzynek albo orzechów, to ten przepis na ciasteczka pozwoli wam je dobrze wykorzystać. 

 Składniki
  • 1 jajko
  • cukier brązowy lub biały pół szklanki
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2,5 szklanki płatków owsianych typu "Górskie" lub resztki płatków, które nam zostają.
Dodatkowo wg uznania wsypujemy np:
  • rodzynki, słonecznik, żurawinę, siemię lniane, posiekane orzechy itp.
 Ucieramy miękkie masło z jajkiem, następnie dodajemy cukier i dalej ucieramy.
Suche składniki dodajemy do mokrych i ręcznie ugniatamy (konsystencja kleista)
 Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i na papierze rozgniatamy dłonią zachowując odległość, ponieważ ciasta będą rosnąć. Max 16 szt. na balszkę.

 Pieczemy w 180 C 10-15 min do lekkiego zrumienienia się boków.
 I gotowe!!

 Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz