środa, 30 marca 2016

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi szpinakowe chodziły już za mną od tygodnia, więc nie pozostało mi nic innego jak zrobienie ich wg. własnego sposobu i podzielenie się z Wami moim przepisem.
Składniki:
2 opakowania szpinaku mrożonego w kostce ze śmietanką z Lidla
czosnek (2-3 ząbki)
1 jajko
sól, pieprz
 średnia cebula (3-4 szt.)
ser feta półtłusty
1 kg mąki
2 łyżki oleju
2-3 szklanki gorącej wody
Przygotowanie farszu polegać będzie na rozmrożeniu szpinaku na patelni i zredukowaniu zawartej w nim wody. Następnie po ok. 20-30 min. dodajemy jajko, czosnek sól i pieprz do smaku - intensywnie mieszamy.
 Podsmażamy na patelni pokrojone drobno 3 cebule
Do ostudzonego szpinaku dodajemy podsmażoną cebulę jak oraz kruszymy ser feta (ok. pół opakowania do smaku).
Przyprawiamy jeszcze do smaku pieprzem i solą wg. uznania.
Ciekawostka:
Fajnym dodatkiem do takiego farszu jest również słonecznik uprażony na patelni. 

 Wyrabianie ciasta wbrew pozorom nie jest takie trudne jak się większości wydaje.

Wsypujemy do dużej miski niecały kg mąki (resztę zostawiamy na podsypywanie ciasta). Dodajemy 2 łyżki oleju, szczyptę soli oraz powoli lejemy gorącą wodę.
Wszystko powoli zaczynam mieszać dużą łyżką dolewając małym strumieniem wrzątek. Gdy ciasto zaczyna coraz bardziej się lepić, staram się zacząć wyrabiać je rękami.
Gdy mamy już odpowiednią konsystencję - nie kleistą;
to zaczynam je wałkować i wydrążać koła za pomocą dużej szklanki do piwa.
Nakładam farsz małą łyżeczką i sklejam boki bez problemów naszych pierogów.

 Wrzucamy do gara z gotującą się osoloną wodą i gotowe!

Ciekawostka:
Pierogi nie będą się kleić do siebie po ugotowaniu jak zanurzymy je na chwilę po ugotowaniu do zimnej wody.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz